SEF Energi går væk fra vindcertifikater - få svar på dine spørgsmål her

SEF Energi går væk fra vindcertifikater

Hos SEF Energi har vi pr. 1. april valgt ikke længere at gøre brug af vindcertifikater i vores elaftaler. Derfor vil du ikke længere finde fraser som ’grøn strøm’ i vores markedsføring eller på vores hjemmeside, da vi mener, det kan virke vildledende for dig som forbruger. Det betyder på ingen måde, at vi ikke støtter op om vedvarende energi. Som dit energiselskab ønsker vi blot at give dig fuld gennemsigtighed over, hvor din strøm kommer fra, og her mener vi, fremtiden er at holde øje med den aktuelle fordeling i elnettet, som du altid kan finde på siden Elaftaler.

Herunder kan du finde svar på de spørgsmål, der eventuelt kan opstå i forbindelse med vores valg om at gå væk fra brugen af vindcertifikater i vores elaftaler. 

Et vindcertifikat er et bevis på, at en bestemt mængde strøm er blevet produceret ved hjælp af vedvarende energikilder — typisk fra allerede eksisterende vindmøller. Når du som forbruger køber et vindcertifikat, kan du få indtryk af, at strømmen i din stikkontakt udelukkende kommer fra vedvarende energi. Men certifikatet garanterer hverken, at der bliver produceret mere strøm fra vedvarende energi til elnettet, eller at nye vindmøller bliver opført. Mængden af vindstrøm i elnettet er den samme, uanset om certifikatet bliver solgt eller ej. 

Elnettet fungerer nemlig som en fælles pulje, hvor al el — både vedvarende og sort strøm — blandes sammen. Fordelingen af vedvarende og fossilt baseret strøm afhænger af, hvor meget der til enhver tid produceres fra de forskellige energikilder. 

Vi har lavet en oversigt over den aktuelle energiproduktion, så du altid kan følge fordelingen af energikilderne time for time. Du finder den på siden Elaftaler. 

I SEF-koncernen arbejder vi hver dag for at bruge energien fornuftigt i kampen mod klimaforandringer. Det er vores vision at levere innovative energi- og infrastrukturløsninger og bygge bro mellem menneskelig trivsel, samfundsansvar og hensynet til planetens begrænsede ressourcer. En vigtig del af vores strategi er, at vi inspirerer til og gør det enkelt for alle at vælge energiløsninger baseret på vedvarende energi og fremtidssikret infrastruktur. 

Derfor har vi i januar 2025 sendt en projektansøgning af sted til Svendborg Kommune, da vi ønsker at etablere et VE-hybridanlæg med ca. 130 ha solceller og to vindmøller i et lokalt, sydfynsk samarbejde med Hvidkilde og Kroghenlund Gods samt den danske virksomhed European Energy. Det er et innovativt projekt, hvor energiproduktion, biodiversitet og borgerinddragelse skal gå hånd i hånd med landdistriktsudvikling gennem tilførte VE-midler og et årligt afkast øremærket til byudvikling i Stenstrup, Lunde & Kirkeby.  

Projektet imødekommer dermed den stigende efterspørgsel på VE-produktion og vores egen strategiske ambition om at øge andelen af vedvarende energi i det sydfynske, samtidig med at vi gør brug af en ny metode for landsbyudvikling, der skal sikre udvikling til glæde for de nuværende borgere og styrke tiltrækningskraften af tilflyttere til landsbyen.  

Arealet er både nord og syd for Lunde, der ligger lige øst for Stenstrup. Den forventelige årlige energiproduktion vil ca. være svarende til vores kunders strømforbrug. 

Fakta om projektet 

  • Projektet dækker over et solcelleanlæg samt to vindmøller, der årligt vil kunne producere op til 125-130 MW sol og 6-12 MW vind afhængig af projektets endelige størrelse. 
  • Det er projektets ambition på sigt at kunne levere CO2-neutral lokal produceret energi til elektrificeringen af den kollektive trafik i Svendborg, herunder bybusser, Ærøfærgerne samt Svendborgbanen. 
  • Den samlede investering forventes at løbe op i et trecifret millionbeløb 
  • Lokalområdet i Stenstrup, Lunde og Kirkeby vil med nuværende projektoplæg forventeligt kunne tilføres et engangsbeløb på cirka 19 mio. kr. fra den grønne VE-pulje og herefter op mod 1 mio. kr. årligt i afkast til landsbyudvikling. Afkast og engangsbeløb afhænger dog af den endelige størrelse af anlægget. 
  • En eventuel etablering af projektet forventes tidligst påbegyndt i 2028. 


Du kan læse mere om projektet her:
Visionært projekt forener landsbyudvikling med VE-produktion. 

Naturen i Danmark er under et enormt pres. For at standse tabet af biodiversitet skal der afsættes markant mere plads til den vilde natur i Danmark. Det har vi som energiselskab et stort ansvar for. Vi vil give tilbage til naturen, hvis ressourcer vi forbruger og er afhængige af.  

Udover at vi i SEF har forvandlet de grønne arealer på vores egen matrikel til gavn for biodiversiteten, har vi også investeret i et landbrug, som vi omlægger til skov- og naturområde i Tved på Sydfyn. Og her kommer vores nye elprodukt til at spille en vigtig rolle. 

Med MereEndEl får du mere end strøm i din stikkontakt 

Pr. 1. april 2025 introducerede vi et nyt elprodukt, som vi kalder MereEndEl. Som MereEndEl-kunde får du meget mere end strøm i din stikkontakt. For hver ny kunde planter vi et træ i vores nyanlagte skov og naturområde. Som en del af din elaftale bidrager du desuden sammen med os til værdiskabende naturprojekter og -tiltag, der har til formål at fremme biodiversiteten. Vi opdaterer dig løbende og deler viden, tips og inspiration.
 

Med MereEndEl bliver du således en del af et naturfællesskab, hvor du gør en forskel via din elaftale. Læs mere om MereEndEl her. 

Pr. 1. april 2025 vil alle nye kunder ikke længere kunne tilvælge et vindcertifikat. Er du i forvejen kunde med et vindcertifikat, vil du stadig beholde dit certifikat og vil derfor ikke blive berørt af denne ændring, medmindre du aktivt fravælger certifikatet. Det kan du fx gøre ved at kontakte os på 62 20 11 20.  

Har du andre spørgsmål?

Du er mere end velkommen til at kontakte os på 
62 20 11 20 eller sef-kundeservice@sef.dk, hvis du har andre spørgsmål. 

I vores mere generelle FAQ nedenfor kan du finde svar på spørgsmål vedrørende din elaftale, naturgas, flytning og meget mere.