Elprisen er meget påvirkelig og kan være svær at forudsige. Der er forskellige faktorer der påvirker de store udsving til lave eller høje elpriser. Det afhænger først og fremmest af udbud og efterspørgsel, mens vejrforhold og årstiden også spiller en væsentlig rolle, som følgende:
Manglende vand i de norske og svenske vandreservoirer
De danske elpriser påvirkes markant af hvor meget vand, der er i de nordiske vandreservoirer. Vandet anvendes til at producere strøm på vandkraftværker i Norge og Sverige og sendes blandt andet videre til Danmark. I år er der væsentlig mindre vand end normalt i reservoirerne, dette skyldes langt mindre nedbør i Norge og Sverige. Det medfører, at der ikke kan produceres samme mængde strøm som normalt. Det presser elprisen op.
Mindre blæsevejr
I hele Nordeuropa har der blæst mindre end normalt. Derfor er der mangel på billig produceret strøm som kommer fra vindmøllerne. Det har forårsaget øget efterspørgsel på kul, olie og særdeleshed naturgas for at øge mængden af sort produceret strøm.
Lande syd for Danmark har højere priser
Det europæiske elmarked er forbundet med hinanden med flere kabler. Blandt andet har Holland i år idriftsat et nyt kabel, hvor der konstant bliver eksporteret strøm til. Yderligere er Tyskland også en af de store aftagere med en anselig mængde strøm fra Norge. Begge lande har højere priser end Danmark. På grund af den stigende efterspørgsel og høj eksport af strøm på kablerne stiger priserne i Danmark.
Stigende CO2-priser
Elprisen påvirkes kraftigt af CO2-priser. På grund af kraftigt stigende priser på naturgas grundet situationen i Rusland, ses en stigende efterspørgsel på kul, som er blevet mere attraktivt til elproduktion. Dette betyder større efterspørgsel på CO2-kvoter, som for nylig er handlet i det højeste niveau nogensinde.
Tæt sammenhæng mellem prisen på el og naturgas
Især prisen på naturgas er steget kraftigt, fordi efterspørgslen er steget mange steder for at kunne bruge gassen til at producere strøm. De høje gaspriser påvirker prisen på el.
Forsinkelse i genopbygningen af Tyrafeltet
Planen for genopbygningen af Danmarks største naturgasfelt Tyra skulle være færdig i år. Men ibrugtagningen er udskudt til 2024.
Læs mere om hvilke elaftaler vi tilbyder til privat- og erhvervskunder.
OBS: Vinterperioden (oktober-marts) betyder også ændringer i tariffen (transportprisen for el) ved dit lokale netselskab. Det betyder at i tidsrummet fra kl. 17.00 til 20.00 vil transportprisen være højere end de andre timer – læs mere her.
Naturgasmarkedet i Danmark oplever meget høje gaspriser i øjeblikket. Det skyldes, at markedet er bundet sammen med de europæiske naturgasmarkeder, hvor priserne stiger. Prisstigningen på de europæiske gasmarkeder skyldes en række forskellige faktorer, som alle bidrager til de høje priser:
Læs mere om hvilke naturgasaftaler vi tilbyder til privat- og erhvervskunder.