Få gode tips til at spare på energien

Energispareråd

Vi har samlet en række energispareråd, der kan hjælpe dig til at spare på energien hjemme hos dig. 
Få inspiration til, hvordan du får en lavere elregning, bidrager til et renere miljø og generelt forbedrer dine energivaner.

Familie middag

Gå efter 1.000 kWh om året pr. person

I gennemsnit bruger en familie på 4 personer i et almindeligt hus fra 4.000 til 6.000 kWh om året, og i en lejlighed er det typisk fra 2.000 – 3.000 kWh om året. Børn i familien får typisk forbruget til at stige med 500 – 1.000 kWh om året.

Som hovedregel bruger en gennemsnitsdansker 1.600 kWh strøm om året. Men du kan skære elforbruget ned til 1.000 kWh/år pr. person uden at skulle give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du f. eks. køber nyt.

Bor du alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten uafhængigt af antal beboere i husstanden.

Hvad kan du gøre for at spare på energien?

Her nedenfor kan du se vores energispareråd, der hjælper dig til at spare på både energien og pengene.

  • Sluk lyset, når du forlader et rum.
  • Sluk for apparaterne, når de ikke er i brug. Helst på stikkontakten eller på apparatets afbryder. Det kan være en god idé at samle flere apparater i samme stikkontakt, og dermed slukke for alle på én gang.
  • Plus 5°C i køleskabet og minus 18°C i fryseren er passende i forhold til madvarernes holdbarhed og elforbruget. For hver grad temperaturen ligger derunder, stiger elforbruget mellem 2% og 5%, fordi kompressoren skal arbejde mere.
  • Køleskabe og frysere afgiver varme, mens de holder madvarerne kolde, og den varme luft skal kunne komme væk. Ellers arbejder apparatet mere, bruger mere strøm og slides hurtigere. Ved indbygning skal der tages hensyn til, at skabet behøver ventilation.
  • Vælg de rigtige redskaber til komfuret. Grydens eller pandens bund skal være plan. Hvis bunden er skæv eller bulet, bruges der op til 50% mere el. Gryden eller panden skal passe til kogepladen. Hellere en for stor gryde end en for lille. Hvis en gryde på 16 cm sættes på en 18 cm kogeplade på højeste trin bruges ca. 25% mere el.
  • Fyld ovnen op, steg og bag samtidig. Alt, der skal have samme tilberedningstemperatur, kan du sætte i ovnen samtidig. Retterne tager ikke smag af hinanden. Hvis f. eks. kød eller fisk tilberedes samtidig med kartofler og dessertkage, kan der spares ca. 60% på elforbruget.
  • Gå efter det bedste energimærke, når du køber elektronik og hårde hvidevarer. For en del apparater skal man vælge A+ eller A++ for at få det bedste. Når du køber computere, skærme og printere, skal du gå efter Star Energy-mærket. Brug også A-mærkede elpærer eller LED-pærer.
  • Fyld både vaskemaskine og opvaskemaskine helt op før du starter den. Det giver et mindre antal vaske på årsbasis. På den måde sparer du el, vand og tid, og det slider mindre på maskinen
  • Brug lavest mulige temperatur til tøjvask. Kogevask ved 90°C er stort set unødvendig. 60°C er nok til at få tøjet rent. Kulørt tøj kan som regel vaskes ved 30°C eller 40°C i stedet for 60°C. Du sparer i begge tilfælde 40-50 % af strømmen.
  • Brug udendørs tørresnor eller sørg for, at tøjet er centrifugeret effektivt, inden du bruger tørretumbleren. Bruger du indendørs tørresnor, vil der være et større energiforbrug til boligopvarmning. Det dyreste er dog at bruge tørretumbleren.
  • Cirkulationspumpen, der sender varmt vand rundt i dine radiatorer, kan slukkes helt, når der ikke er varme på i boligen f. eks. om sommeren. Cirkulationspumpen opretholder cirkulationen af det varme vand, uanset om din radiator er tændt eller slukket. Så sluk helt for pumpen, hvis det er muligt. Hvis den er slukket f.eks. 4 måneder om året, spares ca. en tredjedel af det årlige elforbrug. Husk dog at starte den én gang om måneden for at undgå, at pumpedelene fx kalker fast.
  • I opholdsrum, køkken og badeværelse er 21°C passende. Hold gerne lavere temperatur i andre rum. Temperaturen i de rum, der ikke anvendes, bør ikke sænkes til under 14°C. For hver grad temperaturen sænkes spares ca. 5% af elforbruget.
  • Elgulvvarme bør ikke være eneste varmekilde i et rum. Det giver overforbrug. Det er derfor en god idé at installere en radiator sammen med gulvvarmen. Det er bedst at indstille termostaterne, så gulvvarmen står et par grader under radiatoren.

Flere gode energispareråd

Du kan finde flere gode råd til at spare på energien på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk

elpære SEF ENERGI

I tvivl om valget af aftale?

Læs mere om forskellene på vores elaftaler med variabel og fast pris på Forstå din elaftale

Du er altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning på telefon 62 20 11 20 eller mail sef-kundeservice@sef.dk

Du kan også kigge forbi vores kundecenter på Fåborgvej 44 i Svendborg for personlig betjening.